Тетово без Југохром на 10-то место во Македонија

И во текот на јануари 2017 година Тетово важи за еден од најмалку загадените градови во Македонија во однос на периодот кога работел Југохром и кога Тетово беше речиси редовно на прво место во Македонија, туку и во листата на најзагадени места во светот.

Анализата објавена неодамна од страна на Институтот за Јавно Здравје покажува дека загадувањето на воздухот предизвикува најголем број на жртви. Но и еден единствен живот да биде изгаснат како резултат на загадувањето, тоа е неприфатливо за нас.

Просечните вредности на PM10 за месец јануари 2017се :

1. Гази Баба 199.7
2. Лисиче 199.4
3. Скопје Ректорат 190.0
4. Битола 166
5. Карпош 164.7
6. Скопје Центар 155.7
7.Миладиновци 149.7
8. Куманово 144.2
9.Кичево 114.8
10. Тетово 112.7
11.Кавадарци 107.7
12. Кочани 71.1

 

16403301_369653370070813_7945460019014963781_o