Во Тетово нема чиста вода за пиење, општината се потсмева

Движењето Еко Герила остро ги осудува и ги смета за несериозни и понижувачки изјавите од портпаролот на Општина Тетово до граѓаните кои се сериозно загрижени за квалитетот на водата за пиење , затоа што во последните неколку дена водата мириса или има чуден вкус, како таа на гас или хемикалии.

И покрај тоа што не е надлежен, портпаролот на општина Тетово вчера ги негираше како невистинити овие поплаки од граѓаните велејќи дека не постои никаков проблем со водата и поред тоа што поплаките на граѓаните се уважени од Институтот за јавно здравје, како единствена надлежна институција.

Оваа изјава ја цениме како како безобразна и арогантна и пред се како пародија на достоинството на граѓаните, за да се скрие фактот дека во Тетово на граѓаните им се негира уставното право на вода за пиење. Во меѓувреме, Институтот за јавно здравје процени дека вода за пиење во Тетово “има нов вкус, но нема мирис”. Според нив, водата не е забранета, но не се препорачува да за пиење.”

Овие контрадикторни изјави на Општина Тетово и на Институтот за јавно здравје се сеуште збунувачки за граѓаните на Тетово. Повторно бараме од Општина Тетово, наместо предизборната кампања, приоритет да и биде здравјето на граѓаните. Она што итно се очекува се научно потврдени објаснувања за квалитетот на водата и активностите што граѓаните на Тетово треба да ги следат.